WELKOM

Stichting Opus Leo wil dat muziek mensen samen brengt. Door jong muzikaal talent financieel te ondersteunen en hen een podium te geven. Hoe dan? Door muziekliefhebbers bij elkaar te brengen bij concerten en optredens. Stichting Opus Leo en haar partners in muziekonderwijs laten donateurs en talenten elkaar op muzikale wijze ontmoeten.

‘Muziek brengt mensen samen’

 

WIE ZIJN WIJ?

HISTORIE

Zijn 80e verjaardag in 2003 was voor Leo de Bekker z’n kinderen aanleiding tot project Opus Leo.

DOELSTELLING

Stichting Opus Leo wil dat muziek mensen samen brengt en dat doet zij door het steunen van jong muzikaal talent.

STICHTING

Als ANBI kan Stichting Opus Leo zorgen voor een gunstig belastingtarief aan donateurs en schenkers. Draagt u, net zoals onze koningin Maxima, muzikale vorming een warm hart toe?

BESTUUR

Wie zijn de bestuursleden en wie zijn oud-bestuursleden?

NAAMGEVER

Leo A.M. de Bekker, naamgever en medeoprichter van en componist van de werken van Stichting Opus Leo

HISTORIE

Zijn 80e verjaardag in 2003 was voor Leo de Bekker z’n kinderen aanleiding tot project Opus Leo. Geheel als verrassing zetten zij met een gelegenheidskoor, bestaande uit familie, vrienden en bekenden vier door hem gecomponeerde missen en een Ave Maria op cd. Hieruit is op 12 februari 2004 Stichting Opus Leo ontstaan.

Er werd begonnen met het opzetten van het secretariaat en aan het eerste deel van de doelstelling namelijk het verzamelen, bewaren en uitgeven van het door L.A.M. de Bekker gecomponeerde muzikale oeuvre. De cd’s en de bladmuziek behorende bij de cd ’80 jaar Leo de Bekker’ worden verkocht en op diverse plaatsen worden de werken uitgevoerd. In 2006 kan er voor het eerst uitgekeerd worden. In 2007 komt de cd ‘In het verre verlee’ uit. De titel is een knipoog naar ‘de Lee’. Zo werd de componist in zijn geboortedorp Empel genoemd. Het is gelegenheidsmuziek met tekst over Empel, inclusief een karaoke versie voor bruiloften en partijen. In 2013 keert de stichting, in samenwerking met Rabobank Clubkas Campagne, voor het eerst uit aan het Bosch Leerorkest. Ook in 2013 schenkt de stichting partituren aan de kerk op Ameland omdat hun aangekochte exemplaren verwoest waren bij de brand van de kerk. Deze kerk is ondertussen volledig hersteld en de missen worden weer uitgevoerd.

Vanaf 2015 wordt jaarlijks schenken met gunstig belastingtarief eenvoudiger omdat de overeenkomst periodieke schenking* gedownload kan worden en er geen tussenkomst van de notaris meer nodig is. Sinds 2018 is Stichting Opus Leo te vinden onder ‘Muziek brengt mensen samen’.

WILT U ONS STEUNEN?

DONEER

DOELSTELLING

Stichting Opus Leo wil dat muziek mensen samen brengt en dat doet zij door het steunen van jong muzikaal talent. Hoe dan? Door financieel bij te dragen aan (samenspel) lessen, te bemiddelen bij de aanschaf van een instrument en door jong muzikaal talent een podium te geven om op te treden en hun talent te tonen aan onder andere een publiek dat graag financieel wil bijdragen aan de muzikale vorming van jong muzikaal talent.

Originele doelstelling

Het originele doel van Stichting Opus Leo is het bewaren, beheren en uitgeven van het muzikale werk van Leo de Bekker. In de vorm van een cd met vier missen en een Ave Maria. Hiervan is bladmuziek verkrijgbaar. En een cd met gelegenheidsmuziek genaamd ‘In ’t verre verlee’. De cd’s en de bladmuziek zijn te koop via deze website en bij het secretariaat. Mail hiervoor naar contact@opusleo.nl of bel 06-23817561. Op de pagina’s bladmuziek en muziek luisteren kunt u vast een voorproefje nemen.

Bekijk de video

NAAMGEVER

Leo A.M. de Bekker, naamgever en medeoprichter van en componist van de werken van Stichting Opus Leo. Hij kan het beste omschreven worden als een persoonlijk geëngageerde componist. Zijn werken zijn te kenmerken als melodieus, toegankelijk en laagdrempelig uitvoerbaar.

Zijn 80e verjaardag in 2003 was voor Leo de Bekker z’n kinderen aanleiding tot project Opus Leo. Geheel als verrassing zetten zij met een gelegenheidskoor, bestaande uit familie, vrienden en bekenden vier door hem gecomponeerde missen en een Ave Maria op cd.

Hieruit is Stichting Opus Leo, sinds 12 februari 2004 gevestigd te Empel, gemeente ’s-Hertogenbosch, ontstaan. Op 21 augustus 2007 is Leo A.M. de Bekker op 83-jarige leeftijd te Empel overleden. In 2007 is de cd met gelegenheidsmuziek met de titel In het verre verlee’ uitgekomen. De titel is een knipoog naar ‘de Lee’. Zo werd de componist in zijn geboortedorp Empel genoemd.

“Ik houd al m’n hele leven veel van muziek en wilde altijd al een instrument bespelen.”

Foto: Peter Kasbergen

-Rubriek-

JONG MUZIKAAL TALENT

Bosch leerorkest Merve Akar (15), violiste

Toen onze juf op basisschool Nour in groep vijf vertelde over het Bosch Leerorkest, was ik meteen enthousiast. Samen muziek maken! Maar welk instrument? Mijn ouders zeiden toen: probeer eens viool, dat vind je vast leuk. Ik had nog nooit een viool vastgehouden, kende die muziek ook eigenlijk helemaal niet. Maar ik heb het geprobeerd. En inderdaad, ik vond het fantastisch. En mijn ouders ook.

Tot en met groep acht heb ik bij het Bosch Leerorkest gespeeld en kreeg ik op school vioolles van juffrouw Roos. Daarna hield het op, ik ging naar de middelbare school en moest de viool van het Bosch Leerorkest weer inleveren. Dat vond ik echt heel jammer, ik had zo graag nog beter willen leren spelen. En toen vroeg juf Roos op een dag: wil je geen privéles van me, bij Muzerije? Natuurlijk wilde ik dat! Met hulp van Stichting Opus Leo en later het Jeugdcultuurfonds krijg ik nu al drie jaar één keer per week individueel vioolles. Eerst in Muzerije, nu bij juf Roos thuis. Af en toe treed ik ook op, met een orkest met andere jonge musici. Twee jaar geleden heb ik zelfs in Theater aan de Parade gespeeld. Best eng. Maar ook heel leuk.

Of ik later violiste wil worden? Ja! Ik vind de viool nog steeds zo’n mooi instrument. En ik wil nog heel lang les krijgen, steeds beter worden, net zo goed als juffrouw Roos. Zij is echt een voorbeeld voor me, ik wens dat ik later met mijn viool op het podium net zo zal stralen als zij.”

CONTACT

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over Stichting Opus Leo? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons uw vraag via onderstaand formulier.    Stichting Opus Leo / Dennekampke 10 / 5221 BJ ‘s-Hertogenbosch / tel: 06-23817561 / contact@opusleo.nl
    Inschrijving KvK: 17162973 / Rabobanknummer: NL64RABO 01719.05.504

    Ons privacy- en Cookiebeleid

    Vindt ons op FACEBOOK