Muziekakkoord Den Bosch

Veel culturele organisaties uit Den Bosch zijn aangesloten bij Meer Muziek in de Klas Lokaal Den Bosch. Op 15 juli ’21 hebben we deze samenwerking geformaliseerd door het tekenen van Muziekakkoord Den Bosch. Doelstelling van het akkoord is het realiseren van:

structureel muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisscholen.

Samenwerkingspartners

Veel partijen in de stad waren en zijn al jaren bezig met muziekonderwijs aan kinderen. Het unieke van het muziekakkoord is de samenwerking van alle betrokkenen.

Scholen

Allereerst de scholen en overkoepelende organisaties:

  • ATO
  • Signum

In ’s-Hertogenbosch en randgemeenten hebben we bijna 50 basisscholen met in totaal ruim 13.000 leerlingen. Het grootste deel van de scholen is aangesloten bij Signum en ATO, maar ook de andere scholen willen we bereiken vanuit het muziekakkoord. Het programma Niet Stapelen Maar Vervangen geeft de benodigde structuur. Huis73 is Makelaar Cultuur
binnen het programma en vormt vanuit die rol een belangrijke functie in de uitrol.

Voorbeelden

en project komt pas echt tot leven door concrete resultaten. Muziek Brengt Mensen Samen wil graag de Haarlemmerolie zijn tussen de formele structuur en de uit passie ontstane initiatieven. “Volg je hart, want dat klopt!” kijk maar:

  • Blazersklas het Palet, zelfs in coronatijd inspireert muziek, kijk maar hier.
  • Meander zangklas Roos Braam, een super gaaf voorbeeld van een klas waar muziek onderdeel van de dag is.
  • Amantius, The Challenge. Vlog door deelnemers aan deze jaarlijkse muziekweek.
  • Jong Exempel, Sjors Creatief rondwandeling.

Al deze initiatieven zijn ontstaan vanuit de passie van de organisatoren! Het is deze passie waardoor jongeren in aanraking komen met muziek maken, en bij zichzelf ontdekken hoe muziek verbindt.

Muziek Brengt Mensen Samen is voortdurend op zoek naar initiatieven die vanuit passie geboren worden. Meld deze bij ons aan en we kijken samen hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Soms kan dit met een financiële bijdrage, vaak in de vorm van kennis uit ons netwerk, en een andere keer door samen letterlijk de handen uit de mouwen te steken.

Vervolgstappen

Na het tekenen van het akkoord zit de fase van intenties erop, en komen we in de uitvoeringsfase.
Een van de eerste concrete projecten is het opzetten van blazersklassen op de kindcentra die dit (al) willen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ervaring op scholen die al een blazersklas hebben. Goed voorbeeld doet goed volgen en hoe meer scholen mee doen, hoe dichter we komen bij het doel van Meer Muziek in de Klas Lokaal Den Bosch! Houd deze website in de gaten om de ontwikkelingen te volgen.