20 jaar actief

20 jaar Stichting Opus Leo
In 2024 vieren we het 20-jarig bestaan. In de loop van 2023 starten we met onze feestelijke acties.

Originele doelstelling
Het originele doel van Stichting Opus Leo is het bewaren, beheren en uitgeven van het muzikale werk van Leo de Bekker. In de vorm van een cd met vier missen en een Ave Maria. Hiervan is bladmuziek verkrijgbaar. En een cd met gelegenheidsmuziek genaamd ‘In ’t verre verlee’. De cd’s en de bladmuziek zijn beschikbaar via de contactpagina van deze website.

Ontstaan
Zijn 80e verjaardag in 2003 was voor Leo de Bekker z’n kinderen aanleiding tot project Opus Leo. Geheel als verrassing zetten zij met een gelegenheidskoor, bestaande uit familie, vrienden en bekenden vier door hem gecomponeerde missen en een Ave Maria op cd.

Hieruit is Stichting Opus Leo, sinds 12 februari 2004 gevestigd te Empel, gemeente ’s-Hertogenbosch, ontstaan. Op 21 augustus 2007 is onze naamgever Leo A.M. de Bekker op 83-jarige leeftijd te Empel overleden.

Gebeurtenissen

Bosch leerorkest Merve Akar (15), violiste

“Toen onze juf op basisschool Nour in groep vijf vertelde over het Bosch Leerorkest, was ik meteen enthousiast. Samen muziek maken! Maar welk instrument? Mijn ouders zeiden toen: probeer eens viool, dat vind je vast leuk. Ik had nog nooit een viool vastgehouden, kende die muziek ook eigenlijk helemaal niet. Maar ik heb het geprobeerd. En inderdaad, ik vond het fantastisch. En mijn ouders ook.

Tot en met groep acht heb ik bij het Bosch Leerorkest gespeeld en kreeg ik op school vioolles van juffrouw Roos. Daarna hield het op, ik ging naar de middelbare school en moest de viool van het Bosch Leerorkest weer inleveren. Dat vond ik echt heel jammer, ik had zo graag nog beter willen leren spelen. En toen vroeg juf Roos op een dag: wil je geen privéles? Natuurlijk wilde ik dat! Met hulp van Stichting Opus Leo en later het Jeugdcultuurfonds heb ik een aantal jaren individueel vioolles gekregen. Af en toe treed ik ook op, met een orkest met andere jonge musici. Tot in het Theater aan de Parade . Best eng. Maar ook heel leuk.

Of ik later violiste wil worden? Ja! Ik vind de viool nog steeds zo’n mooi instrument. En ik wil nog heel lang les krijgen, steeds beter worden, net zo goed als juffrouw Roos. Zij is echt een voorbeeld voor me, ik wens dat ik later met mijn viool op het podium net zo zal stralen als zij.”

Onze secretaris Rene Dullaart is intermediair voor het Jeugdcultuurfonds. Dat betekent dat een aanvraag bij dit fonds via hem kan verlopen. Rene weet de weg met het invullen van formulieren en hoelang het duurt voordat een aanvraag toegekend wordt. Meer weten? secretaris@opusleo.nl 

Stichting Opus Leo wil dat muziek mensen samen brengt. De stichting heeft zich zeer sterk gemaakt voor een MuziekAkkoord Lokaal in Den Bosch. Op 15 juli 2021 is dit ondertekend. En op 2 juli 2022 is het 1 jarig bestaan gevierd. Het kernteam en het netwerk komen met regelmaat bij elkaar om de plannen te bespreken en uit te voeren. Wil je meedenken? Stuur een bericht naar contact@opusleo.nl 

Sinds enige jaren organiseert Drumfanfare Amantius in de laatste week van de schoolvakantie een muziekweek. Stichting Opus Leo ondersteunt dit initiatief van harte. Zij wil dit gaan overbrengen naar andere jeugdvakantieweken in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. #Muziekbrengtmensensamen. Wilt u financieel bijdragen of meedenken of meedoen? Stuur een bericht naar contact@opusleo.nl